Keuze borstvoeding of flesvoeding?

1.   Waarom borstvoeding?
2.   Acht reden om borstvoeding te geven.

U kiest zelf welke voeding je aan je kindje wilt gaan geven.  Uit onderzoek blijkt wel dat borstvoeding de beste voeding is.  Wereldwijd wordt dan ook als eerste keus borstvoeding aangeraden.  Moedermelk bevat stoffen die jullie kind tegen infecties en allergieën beschermt.  Het geven van borstvoeding kan een aantal dagen energie kosten om de voeding op gang te brengen en vertrouwd te raken met het aanleggen.  Het is dus wel heel belangrijk dat je ook achter de keuze staat die je maakt.  Meer informatie kan je ook vinden op www.borstvoeding.nl .
Voor moeders die om wat voor reden ook geen borstvoeding willen of kunnen geven, is flesvoeding natuurlijk een goed alternatief.  De kwaliteit van borstvoeding is beter, maar ook in flesvoeding zit alles wat een baby nodig heeft.

1.   Waarom borstvoeding?

Praktisch alle vrouwen kunnen borstvoeding geven.   Twijfel en onzekerheid maakt het soms moeilijk, terwijl dit niet nodig is.  Bereidt je goed voor en maak je eigen keuze.  Het is een keuze die van belang is voor de gezondheid van jezelf en jullie baby.

2.   Acht reden om borstvoeding te geven:

 1. Met moedermelk groeit jullie baby het beste.
  Met moedermelk verloopt de groei van jullie baby op de natuurlijke manier.  Er is een optimale ontwikkeling van hersenen, zenuwstelsel en maag-darmstelsel.  Bij met de borst gevoedde kinderen zie je minder vaak overgewicht op latere leeftijd.
 2. Borstvoeding is veel gezonder voor jullie kind.  Borstvoeding beschermt tegen allerlei ziektes, ook hier in een rijk westers land.
  Maag- en darmstoornissen, oorontsteking, buikpijn, diarre ,longontsteking en bronchitis komen minder voor, waardoor het risico dat jullie baby naar het ziekenhuis moet 5 x zo klein wordt.
 3. Zelfs op lange termijn is jullie kind beschermd tegen ziekten.
  Kinderen die met borstvoeding zijn grootgebracht, hebben  bijvoorbeeld minder kans op allergische klachten en suikerziekte.
 4. Borstvoeding is goed voor je eigen conditie.
  Na de bevalling herstelt de baarmoeder zich sneller.  De menstruatie blijft waarschijnlijk langer uit en je komt sneller terug op je oude gewicht.
 5. Het is op langere termijn beter voor je gezondheid.
  Wanneer je een tijdlang borstvoeding hebt gegeven, loop je minder risico op bepaalde vormen van kanker.  Hierbij is de duur van de borstvoedingsperiode van invloed.  Hoe langer je borstvoeding geeft, hoe minder kans op het krijgen van borstkanker voor de menopauze.
 6. Borstvoeding geeft je zelfvertrouwen als moeder.
  Met borstvoeding ben je op elkaar aangewezen, je raakt sneller vertrouwd met je baby.  Je kan jullie kind gemakkelijker troosten, want je hebt altijd iets te bieden.
 7. De liefde en het lichaamscontact zijn belanrgijk voor het opbouwen van een veilige hechting met jullie baby.
  Het lichaamscontact is belangrijk voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van jullie kind.  Ook als je aandacht door iets anders wordt opgeëist komt jullie baby niets tekort.  De temperatuur van je huid is anders dan een flesje op lichaamstemperatuur.
 8. Je partner geeft de baby weer andere zorg en aandacht.  Te eten geven is niet het enige dat telt.  Er zijn nog andere manieren om een hechte band te krijgen.
  Knuffelen, wiegen, troosten, spelen, zingen, verzorgen, in bad doen of samen onder de douche,...

Vorige pagina

Groenstraat 9/1, 3941 Hechtel-Eksel
Markt 18, 3990 Peer

0477/047355

info@wonderinzicht.be

Ter wereld gebracht door Doublegum